EPILOGEN PODCAST

.

Lyssna på Epilogen:

Podbean

Spotify

Apple

.

.

UTDRAG UR EPILOGEN PODCAST

.

.

OM EPILOGEN PODCAST

.

.

Epilogen Podcast är en svensk podd om det dolda våldet som sker just nu, bakom stängda dörrar – men mitt bland oss alla. Vi får inte låta tystnaden fortsätta att dölja det.

.

.

Vad är Epilogen Podcast?

.

Epilogen Podcast är en kreativ svensk fakta-podd om psykisk misshandel, narcissism och våld i nära relationer. Stilen på podden är en blandning mellan en ljudbok och ett ‘sommarprat’ – med inslag av musik, teater och ljudillustrationer.

“The Epilogue” av Mia Makila, 2021 (digitalt collage).

Epilogen Podcast är ideellt producerad, skriven och framförd av Mia Makila. Podcasten innehåller en blandning av fakta, underhållning och personliga reflektioner kring den omvälvande resan från att vara offer till att bli en överlevare som sedan börjar blomstra (därav poddens omslagsbild).

I flera avsnitt får lyssnarna ta del av andra överlevares berättelser och erfarenheter av narcissism och misshandel. 

Podcasten har fått sitt namn efter litteraturens epilog – som betyder “efterord till en berättelse”. Makila säger att namnet är ett personligt statement;

“Jag vill markera att det finns en kraft i lära sig av sina upplevelser av våld i nära relationer. Kunskap är stärkande och har en läkande effekt på överlevare. Att se igenom manipulation och destruktiva mönster, frigör överlevaren från trauma-bandet till sin förövare. Att utforska det som varit skapar en hälsosam distans till traumat och gör det lättare att gå vidare.”

.

.

Vad vill Epilogen Podcast?

.

Epilogen Podcast vill vara en öppen och kreativ plattform för kunskap kring psykiskt våld och narcissism, medvetenhet kring trauma och PTSD samt erbjuda motivation och inspiration i läkningsprocessen efter destruktiva relationer. 

Som överlevare kan det till och med vara så att man känt att man inte har fått äga sin röst eller sanning och heller inte riktigt kan greppa eller förstå vad man varit med om. Det är både tröstande och läkande att få klarhet och att känna igen sig i andras epiloger och kunskap. Det är först när man får äga sin sanning som man kan börja läka på riktigt. Det kräver att man bryter tystnadskulturen kring psykiskt våld och skadliga mönster inom narcissistisk misshandel. Epilogen Podcast vill därför vara en aktiv del av “den nya upplysningstiden” som #metoo har öppnat upp för. Podden vill hjälpa lyssnaren att lättare kunna avslöja manipulation, skadliga mönster och giftiga personlighetstyper och på så sätt bli mer ‘immun’ mot att dras in i destruktiva relationer.

.

..

Kan jag dela min berättelse i Epilogen Podcast?

.

Epilogen Podcast är även en kreativ plattform för överlevare av narcissism, psykisk misshandel eller våld i en nära relation (kärleksrelation, familj, vänskap) – som vill dela med sig av sina berättelser och kunskap. Podden fokuserar främst på kvinnors öden men är till för alla. ♥

Om du villa bidra med din egen berättelse i Epilogen Podcast – eller vill stötta projektet, skriv till epilogenpodcast@gmail.com  (berättelsen kan vara en röstfil eller i textform). Självklart är du anonym i podden.

.

.

Vem är Mia Makila – rösten bakom Epilogen Podcast?

.

Mia Makila är en svensk konstnär som är uppmärksammad på den internationella konstscenen och har ställt ut på tre av världens kontinenter, tillsammans med flera av världens främsta popsurrealister. Makila är även utbildad idéhistoriker och skriver på sin första roman. Hon är självlärd inom alla kreativa områden och har gått sin egen väg – därför blir de kreativa uttrycken alltid ofiltrerade och äkta.

.

Mia Makila, 2021.

.

Precis som i hennes pop-surrealistiska collagekonst, har hon experimenterat sig fram till en unik poddstil, som kan beskrivas som collage-liknande, då avsnitten kan innehålla allt från fakta om narcissism, utdrag ur hennes personliga dagböcker, röstinslag från andra överlevare, teatersekvenser men också musik och ljudillustrationer.

Med både en kreativ lekfullhet och ett finstämt djup, utforskar hon det dolda våldet och dess konsekvenser (trauma, C-PTSD, psykisk ohälsa, ångest, vestibulit etc).

.

-Konst av Mia Makila-

.

Om  varför hon startade Epilogen Podcast, säger Makila:

“Jag är varken forskare, psykolog eller någon form av expert på våld i nära relationer men just eftersom jag skapar och skriver, så har jag bra verktyg att porträttera våld i nära relationer, på ett äkta och detaljerat sätt. Och jag vet vad jag pratar om – jag har överlevt flera sorters relationella helveten. Det har varit en lång resa för mig, från att kravla mig upp från botten av livet till att börja leva och blomstra. Nu vill jag dela med mig om vad jag lärt mig på vägen. Kanske kan det vara en tröst för andra att ta del av. För mig är den tanken läkande och motiverande.

De senaste 10 åren har jag varit djupt engagerad i en intensiv research om trauma och traumaläkning som gått paralellt med min egen inre resa. Under de senaste 5 åren har jag fördjupat mig kring narcissism och psykiskt misshandel – det är vad Epilogen Podcast fokuserar på.

 

Under 15 år bloggade jag om min resa tillbaka till livet från misshandeln och mellan 2018-2019 drev jag Art Monsters-Podden, tillsammans med en vän – för att marknadsföra mitt projekt Art Monsters of Sweden (en plattform för svenska konstnärer med alternativa konststilar). Så att använda både det skrivna ordet och min fysiska röst, känns naturligt för mig. I Epilogen Podcast kombinerar jag dem för att kunna tala om det som är svårt att få fram genom min visuella konst..

Den kreativa processen med Epilogen Podcast innehåller allt från att komma på teman att bygga avsnitt på, göra fördjupad research, skriva manus, röstinspelning, klippning och leta upp poddsäkert ljud och musik, som på bästa sätt illustrerar kunskapen jag vill förmedla. Jag tror att människor bäst tar in komplex kunskap genom att få sina sinnen väckta. Därför blandar jag ibland in inslag av humor, drama och dokumentära klipp i podden för att hålla lyssnaren vaken och uppmärksam. Själv lyssnar jag inte på podcasts men är en riktig filmnörd. Influenser från Ingmar Bergman och David Lynch, genomsyrar allt jag skapar. Jag har alltid dragits till sanningssägare och modiga kvinnor som vågar berätta om livet och människan på ett ärligt sätt. Som tonåring var jag helt uppslukad av TV-serien “Anne på Grönkulla” (1985) och av filmen “Little Women” (1994), som bägge handlar om unga kvinnors författarskap och drivkraften att få uttrycka feministiska idéer genom sin kreativitet. Att porträttera tankar och känslor med äkthet och ärlighet känns viktigt för mig, därför använder jag mig mycket av mina egna dagboksanteckningar  i podden. 

.

Mia Makilas poddstudio som hon har inrett med röda draperier inne i sin lilla walk in closet

.

Genom att använda min kreativitet, hoppas jag kunna förtydliga det som är komplext och svårt att ta på. Kanske kan jag klä subtil manipulation i en form som gör den begriplig och därmed även öka människors medvetande kring den. Det är mitt mål med Epilogen Podcast – att sprida kunskap och förståelse kring det dolda, osynliga våldet så vi kan få till riktig och äkta förändring och därmed kanske även kunna rädda både människors liv och hälsa.”

 

Följ Epilogen Podcast på sociala medier:

.


.

K o n t a k t

epilogenpodcast@gmail.com  

.